Baba-Mama receptek

Receptek az egész családnak

Főzzünk az egész családnak

2015. augusztus 10. 23:44 - Verand

Nagy gond a picinyeink mellett még a családnak is főzni.  Pár ötlet, nálunk bevált. Próbáltam az évszakoknak megfelelő étrendet összeállítani, bevásárló listát írni, hogy minél gyorsabban és egyszerűen elkészüljön az ebéd, vagy vacsora.

cimlap.png

Fűszerek, melyek a babaebédben is lehetnek:

·      ánizs,

·      édeskömény,

·      köménymag,

·      fehérbors, helyette még enyhébb a borsikafű,

·      petrezselyem,

·      bazsalikom,

·      snidling,

·      citromfű (az ázsiai is használható),

·      kakukkfű,

·      majoranna,

·      oregano,

·      tárkony,

·      fahéj,

·      valódi vanília,

·      zeller,

·      fokhagyma,

·      szerecsendió,

·      babérlevél,

·      paprika is, kevés, és nem csípős

 

Tojássárgája is adható már 8-hónapos kortól, de a fehérje, valamint a tejföl és a tejszín, a méz, dió (darált), mák (darált), mogyoró (darált) töltelék sütemènyben is csak 1éves kor után javasolt. Ekkor már szinte minden jöhet,amit a család fogyaszt. Továbbra is tiltó listán vannak az apró magvas gyümölcsök, olajos magvak, mert ezek erősek allergének és könnyen félrenyelhetőek.

A blog célja, hogy ötleteket adjon, esetleg még ki nem próbált receptekkel főzésre csábítson, úgy, hogy ne kelljen külön tálban főzőcskézni a picinek. 

Fontos azonban, hogy minden gyermek, minden eset egyéni, ezért mielőtt bármilyen új ételt kipróbálnánk, egyeztessünk róla gyermekorvosunkkal vagy védőnőnkkel. Különösen igaz ez, ha a családban már előfordult az érintett étel, hozzávaló esetén érzékenység.

Főzzünk tehát az egész családnak, kicsiknek és nagyoknak, hiszen alig pár hónap múlva amúgy is egy tálból lehet falatozni. Azt is fontos szem előtt tartani, hogy igaz eleinte idegenkednek a picik az új ízektől, ám azt is megfigyelhetjük, a tegnapi kedvenc ma már unalmas, és nem ízlik. Sokszor pedig annyira kedvet kapnak a tányérunkon lévő étel elcsenéséhez és kipróbálásához, hogy már ezért is érdemes, ha nem is teljesen ugyanazt, de hasonlót enni. A receptekből először kínálhatunk egy keveset, éppen kóstolónak, így nem pazarlunk sem időt, sem pénzt és a család főztje is elkészül.

Ha a gyermekünk látja amikor főzünk, megkóstoljuk időnként az ételt, őt is megkinálhatjuk egy nyelvhegynyivel, akkor talán könnyebben megbarátkozik az ismeretlen ízekkel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://babamamareceptek.blog.hu/api/trackback/id/tr237697494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása