Előkészítési idő: 15 perc
Főzési idő : 30 perc (mint mindíg, nagyon fontos a kóstolás)
Adag: 2,5
Hozzávalók:
3 evőkanál olaj
3 karalábé
1 csirkemell
1/2 fej hagyma vagy 3 szál zöldhagyma
1 csokor petrezselyen
1/3 bögre rizs kb
25 dkg darált csirkemell
csipetnyi só
fehérbors, vagy borsika fű
késhegynyi édesnemes paprika
1/2 liter maradék húsleves, de a víz is megfelel
1/2 doboz tejföl vagy tejszin, esetleg joghurt
1 evőkanál liszt
Elkészítés:
- A rizst félig megfőzzük.
- Amíg fő a rizs karalábékat meghámozzuk és kockára vágjuk, majd félretesszük.
- A darált húst összekeverjük az előzőleg félig megfőtt rizzsel a sóval és a fűszerekkel és gombócokat formázunk belőlük.
- Kevés hagymát dinszteljük meg (a zöldhagyma apróra vágva jobb, nem olyan intenzív az íze), szórjuk meg petrezselyemmel, azután a kockára vágott karalábbal is még tovább dinsztelve, amig opálossá nem válik a zöldség.
- Ekkor melléjük helyezük a gombócokat. Annyi vizet, vagy maradék húslevest öntünk rá, hogy a karalábéra tett gombócokat legalább kétharmadáig ellepje.
- Lefedve párolva félidőben megforgatjuk a gombócokat, ha megpuhult akkor kivesszük a kicsi adagját, pürésítjük.
- A többit tovább fűszerezzük és tejszinnel vagy tejföllel kevés ételkeményítővel behabarjuk. Az ételkeményítő jobb mint a liszt, mert vagy krumplipehelyből, vagy rizslisztből készül.
Bevásárlólista:
1 üveg étolaj
3 karalábé
1 fej hagyma vagy 3 szál zöldhagyma
1 csokor petrezselyen
1 csomag rizs
25 dkg darált csirkemell
1 csomag só
1 csomag fehérbors, vagy borsika fű
1 csomag édesnemes paprika
1 doboz tejföl vagy tejszin, esetleg joghurt
1 csomag liszt